Ekodesign och hållbarhet

6iwgr

Sedan 1985 har vårt mål varit att designa och tillverka kapslingar helt skräddarsydda efter våra kunders behov med hjälp av vår teknik för bockning av plast.

Vi strävar även efter att ligga i framkant när den cirkulära ekonomin växer fram och ta ett stort samhällsansvar. Som en del av detta har vi utvecklat det vi kallar för vår ”hållbara designstrategi”.

Vad betyder hållbar design eller ekodesign?

”Integration av miljöaspekter i produktutvecklingsprocessen genom att balansera ekologiska och ekonomiska krav. Ekodesign tar hänsyn till miljöaspekter i alla stadier av produktutvecklingsprocessen och strävar efter produkter som ger lägsta möjliga miljöpåverkan under hela produktens livscykel.” (Källa: EEE European Environment Agency)

Fritt översatt:

Hur kan jag utforma min skräddarsydda kapsling eller plastdetalj för att orsaka lägsta möjliga miljöpåverkan?

Livscykelanalys: Vad kan vi göra tillsammans?

 1 – RÅMATERIALVAL

Allertz Exportlots AB / Plastkapslingar.se i samarbete med LTP designar och tillverkar det yttre skalet till din produkt. Vår tekniska personal är med och ger dig råd genom hela processen. När tekniska, budget-, form- och efterbehandlingskrav har bekräftats, kommer de att guida dig mot en ekodesign.

De största och viktigaste förändringarna vi kan åstadkomma i vår bransch tror vi är att lyfta fram och öka användningen av miljövänligare material. Där har vi flera alternativ som t.ex:

• Användning av organisk (PLA) plast tillverkad av majsstärkelse eller sockerrör.

• Utveckling av en kapsling baserad på återvinningsbar ABS-plast utan insatser eller färg.

2- RÅMATERIALVAL

Plast är ett lättviktigt material och har därför mindre miljöpåverkan vid transport än de flesta alternativa material som metall och trä men självklart erbjuder vi även alternativ för att kompensera miljöpåverkan av transporten.

3 – END OF LIFE-HANTERING

Vi kan hjälpa dig att fundera kring hur end of life-hanteringen ska gå till för din produkt. Hur kan den återvinnas på ett lämpligt sätt? Hur skall den märkas upp för korrekt återvinning?
Vi kan även hjälpa till med att reparera eller återanvända kapslingar för att förlänga livslängden.

Vad mer kan vi göra för att stödja ert hållbarhetsarbete?

👉 Tveka inte att kontakta oss. 
👉 Vi ser fram emot att skapa en hållbar EKODESIGN tillsammans!