Tillverkning av en kapsling för vattenläckagedetektor

plastkapsling för er elektronik och displayer, infrästa pressmuttrar och skruvtorn. Håltagningar för kontakter och sladdar.

Plastbockningsprocessen, eller formsprutningsfri plastbearbetning, är vårt företags expertområde. Denna metod låter oss designa skräddarsydda plastdelar för våra kunder i små och medelstora serier. Den löste bland annat behovet hos ett företag baserat i Paris som har tillverkat digitala system för att upptäcka vatten-, syra- och kolväteläckage i över 30 år. Lösningarna är avsedda för kommersiella och industriella applikationer (till exempel för datacenter, tekniska utrymmen, offentliga byggnader, laboratorier och inom oljeindustrin). Det handlar om larmsystem, detekterande kablar, punktsensorer och tillbehör. Använda i mer än 60 länder i Europa, Mellanöstern och Asien, är företagets system kända för sin tillförlitlighet, hållbarhet och överensstämmelse med många internationella säkerhetsstandarder. 

Nyligen behövde detta företag en ny plastkapsling för att integrera och skydda de elektroniska komponenterna i deras vattenläckagedetektorsortiment. Det var nödvändigt att designa och tillverka en första serie inom en mycket kort tid på 4 veckor. Kunden valde därför LTP och vår egenutvecklade teknik för plastbockning eftersom vi kunde leva upp till de tekniska kraven, budgeten i förhållande till försäljningspriset på den slutliga enheten och den estetiska finishen.

Kapsling i svartlackerad abs, infrästa pressmuttrar och graverad text.

Ett skräddarsytt hölje för elektroniska komponenter

Inom ramen för en skräddarsydd design är det avgörande att förstå de tekniska, budgetmässiga och estetiska behoven. Begäran från detta Paris-baserade företag, som är den europeiska ledaren inom system för att upptäcka vätskeläckage, gällde designen av en skräddarsydd låda. Och mer specifikt, en ny version av en existerande lösning som används inomhus, främst i datorsalar och datacenter. Ansluten via en satellitlåda till en centralenhet via ett Ethernet-nätverk, gör den det möjligt att skicka en varning vid upptäckt av vattenläckage. Kunden behövde därför en skräddarsydd låda för montering av elektroniska komponenter, som ett kretskort, nätverks- och strömkontakter samt ett människa-maskin-gränssnitt (MMI). Denna låda behövde produceras snabbt och i för låga volymer för att det skulle vara värt och finnas tid att tillverka ett formverktyg. Plastbockningsprocessen blev då det bästa valet. Denna metod, som bygger på formsprutningsfri plastbearbetning, var också mer lämplig för kundens budget. Efter att ha mottagit förfrågan utvecklade vårt designkontor en anpassad låda enligt kundens specifikationer. Sedan tillverkades en ”nyckelfärdig” prototyp. När den godkänts av vår kund kunde vi gå vidare med massproduktion. 

De specifika utmaningarna vårt team behövde lösa

Vid tillverkningen av denna plastlåda till ett system för att upptäcka vattenläckage hade vi flera kriterier att uppfylla. Först och främst fanns det en tidsbegränsning eftersom produktionen behövde ske snabbt. Dessutom behövde vi utforma en Faradays bur-lösning (tät för elektriska eller elektromagnetiska fält) vilket vi löste genom att applicera avskärmande kopparfärg. Lådan skulle också vara förberedd för montering av elektronik samt designad för att passa in estetiskt med kundens övriga sortiment. 

Utöver det ville vår kund ha en låda i ABS-material certifierat enligt UL94 V-0 med en speciell finish: integrationen av deras logotyp. De behövde också säkerställa spårbarheten för det brandklassade materialet. Vårt team tog hänsyn till dessa olika kriterier och inom en månad hade vi uppfyllt alla kundens önskemål. Den specialutformade plastlådan bearbetades genomgående och förseddes med olika infästningar och monteringsanordningar, Faradays bur-effekten skapades, logotypen graverades och alla gällande standarder och krav uppfylldes helt enligt kundens begäran.